úterý 30. června 2020

Květák v medové omáčce s jasmínovou rýží



suroviny pro 3 - 4 osoby:

1 květák rozebraný na růžičky - větší překrájené
olej, sůl
jasmínová rýže k podávání
pokrájená pažitka nebo jarní cibulka

na omáčku:

1 střední cibule nakrájená na kostičky
olej
4 lžíce medu
4 stroužky česneku- podrcené
1,5 lžíce sójové omáčky Tamari
0,5 lžíce pasty Sambal Oelek
8 lžic vody 
2 lžičky škrobu
1 lžíce rýžového octa

Na oleji zprudka opečeme květákové růžičky až chytnou barvu, pak vypneme a pod pokličkou necháme dojít, až jsou měkké, ale stále ještě křupavé. Mezi tím si uděláme omáčku, na oleji osmahneme do zlatova cibulku, přidáme med, česnek, sójovou omáčku a Sambal Oelek. Do směsi pak přidáme vodu s rozmíchaným škrobem. Povaříme o zhoustnutí. Květák podáváme s jasmínovou rýží, přelitý omáčkou a posypaný pokrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.



Mandlové tofu knedlíčky s ovocem



V původním receptu je kokos, tomu ale ve větším množství úplně nefandíme, takže vyhrála mandlová verze a byla super. Pokud máte kokos rádi, klidně si je udělejte s kokosem, bude to fungovat stejně dobře.

Suroviny pro 4 osoby:

na knedlíčky: 
1/2 zralého banánu
1 balení hedvábného (silken) tofu (340 g)
1,5 hrnku mletých mandlí nebo strouhaného kokosu
5 lžic rýžové mouky
1 lžíce psyllia
2 lžíce kokosového cukru, nebo 1 lžíce čekankového sirupu
pro kokosovou verzi opražený kokos na obalení
pro mandlovou verzi opražené mandlové lupínky na posypání

na třešňový rozvar: 
asi 500 g vypeckovaných třešní ( můžete použít jakékoliv jiné ovoce)
1 lžíce rostlinného tuku
trochu vanilky
čekankový sirup podle chuti
trochu vody na podlití ovoce
4 lžíce kokosové smetany na ozdobu a dochucení (není nutné)

V misce rozmačkáme vidličkou banán a tofu, pak přidáme ostatní suroviny a zamícháme těsto. Děláme knedlíčky o velikosti zvruba vlašského ořechu, které obalíme v rýžové mouce. V hrnci přivedeme k varu vodu, lehce osolíme, ztlumíme plamen a vaříme asi 10 min. Pak scedíme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a můžeme obalit v opraženém kokosu.  Všechny suroviny na rozvar dáme do hrnce a povaříme do změknutí ovoce. Na talíř nabereme rozvar, přidáme knedlíčky a můžeme zakápnout kokosovou smetanou. Mandlovou verzi posypeme opraženými mandlovými lupínky.

Inspirace z časopisu F.O.O.D 7/2020 - podle veganské kuchařky "Mami ,dáš dobrotu?" zajímavé recepty, asi jich zkusím víc a jestli budou všechny takhle dobré a fungující, rozšíří tato kniha mou sbírku kuchařek. :-)


Mandlová buchta s třešněmi



Buchta je trošku drobivější, ale skvělá :-)

Suroviny na 1 plech (30 x 40 cm) :

8 vajec
400 g kokosového nebo třtinového cukru (může být i mix )
180 g Hery nebo jiného rostlinného tuku
180 g řepkového nebo slunečnicového oleje
400 g mletých mandlí
160 g polenty 
šťáva a kůra z 1 - 2 BIO citrónů
třešně nebo jiné ovoce
mandlové lupínky na posypání

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Z bílků ušleháme sníh. Ušleháme do krémova Heru s olejem a cukrem. Poté zašleháme žloutky a postupně přidáme mleté mandle, polentu, citrónovou šťávu a kůru. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků. Na plech vyložený papírem na pečení rozetřeme těsto, poklademe třešněmi a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě 45 - 60 minut. Propečenost ověříme špejlí.

Inspirace z časopisu F.O.O.D. červenec 2020.


Mrkvová bábovka s ořechy a medem




Suroviny:

70 g bramborového škrobu
130 g celozrnné rýžové mouky
20 g kokosové mouky
30 g kukuřičného škrobu
1 balíček prášku do pečiva
1 lžička xanthanu
50 g strouhaného kokosu
sůl
2 lžičky skořice
325 g na jemno nastrouhané mrkve
80 g nasekaných ořechů
4 vejce
200 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
180 g medu

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vystříkáme olejem na pečení. Veškeré sypké suroviny dobře promícháme v míse. Zvlášť vyšleháme vejce, med a olej do krémové hmoty, poté vmícháme strouhanou mrkev, ořechy i promíchané sypké suroviny. Vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut až 1 hod. Propečení kontrolujeme špejlí. Upečenou bábovku necháme 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Inspirace z knihy Bezlepkové sladké a slané pečení.

čtvrtek 25. června 2020

Veganský sýr - O Keckek el Fouqara




Musím říct, že tohle bylo velké překvapení pro všechny, protože chutná opravdu jako sýr a nevědět, že tam fakt není, tak bych tedy rozdíl nepoznala! Mňamka. Jen tedy ta příprava je na dlouhé lokte...nicméně výsledek za to stojí. Poprvé jsme dělali z dvojité dávky a další bude nejspíš už z trojité dávky 

suroviny:

500 g bulguru
1,5 l vody
25 g mořské soli

koření na obalení kuliček - já použila tyto :

směs na bylinkové máslo
směs zaatar
uzenou papriku smíchanou s granulovaným česnekem
a olivový nebo slunečnicový olej

Bulgur propláchneme vodou a necháme na sítku okapat. V odstáté vodě rozmícháme mořskou sůl, přidáme k propláchnutému bulguru a necháme v nádobě, kterou můžeme zavíčkovat. Necháme při pokojové teplotě kvasit. Každý den po dobu 10 dnů 2 - 3x denně promícháme. Po dalších 20 - 25 dnů pak stačí zamíchat 1x denně. Celkem tedy kvasí 4 - 5 týdnů. Potom přecedíme přes plátno, trvá to dlouho, asi 12 - 16 hod. Tekutinu nevyléváme, můžeme použít jako startér pro jiné kvašení. Scezený bulgur prohněteme v kompaktní hmotu a vytvarujeme kuličky o velikosti asi 3 cm. Obalujeme v koření podle vlastní chuti - vždy ale sušené. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme sušit 8 - 12 hodin. V zimě ideálně někde u topení. Pak naskládáme do sklenic a zalijeme olejem. V ledničce poté necháte alespoň 1 týden odležet a pak už se můžete pustit do ochutnávky 
Inspirace z Fermentujeme.

středa 24. června 2020

Řepový tart - bezlepkový, vegan



Výborný! Je méně sladký, pokud budete chtít doslazovat, tak pouze náplň, jinak těsto nepůjde dobře vyndat z formy. Pro višňovou verzi použijte višňový čaj a višňovou pastu.

pro formu o průměru 27 cm

korpus:
225 g vlašských ořechů
105 g slunečnicových semínek
3/4 lžičky mleté skořice
3 lžíce javorového nebo čekankového sirupu
1,5 lžíce kokosového oleje

Ořechy se semínky rozmixujeme najemno, přidáme ostatní suroviny a namačkáme na boky a dno formy, kterou vytřeme kokosovým olejem, nebo vystříkáme olejem na formy (Carlex). Upečeme dozlatova při 180 °C.

náplň:
200 g uvařené červené řepy
2 sáčky malinového čaje
9 g agaru - prášek
3/4 lžičky mleté skořice
3 lžíce javorového nebo čekankového sirupu
1 plechovka kokosového mléka light z Lidlu
1 limetka - šťáva+ nastrouhaná kůra
maliny, sušené maliny a kokosové lupínky na ozdobu

Řepu pokrájíme na menší kousky, zalejeme horkou vodou aby byla potopená a vložíme sáčky s čajem, necháme asi 20 minut odstát. Poté řepu vyndáme, z nálevu odměříme 60 ml a vše rozmixujeme společně se skořicí, kokosovým mlékem, sirupem, hrstí malin, šťávou a kůrou z limetky a agarem v prášku. Necháme odstát asi půl hodiny, aby agar nabobtnal, pak zahřejeme k bodu varu , odstavíme a ihned nalejeme na upečený korpus. Ještě horké můžeme posypat drtí ze sušených malin, po vychladnutí a ztuhnutí dozdobíme čerstvými malinami a kokosovými lupínky.

Inspirace z časopisu Albert. 

úterý 23. června 2020

Oříšková granola se zeleným čajem matcha - vegan




Začíná to otázkou cos do toho dala, že je to zelený?! Pokračuje rezolutním - to nebudu jíst, vidím, že mi to nebude chutnat. Dáte to péct a v okamžiku kdy se to rozvoní, už brousí okolo... no a končí to tím, že ještě vlažné schováváte část stranou, aby jste měli taky možnost ochutnat a použít třeba i na fotku. 
Naše nejnovější megahvězda, zdá se, že tohle budu dělat minimálně jednou za 3 dny 

2 - 3 lžíce Flory Original
4 lžíce javorového sirupu (nebo datlového, čekankového apod)
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce práškového zeleného čaje matcha ( nebo kakao, sušené ovoce v prášku apod )
1 hrnek ovesných vloček (i bezlepkových nebo špaldových, pohankových, směs apod)
1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů ( nebo pekanových)
1/4 hrnku nasekaných mandlí
1/4 hrnku mletých mandlí ( nebo jiných ořechů)
1/4 hrnku dýňových semínek ( nebo slunečnicových, sezamových, lněných apod)
1/3 hrnku nasekaných lískových oříšků ( nebo kokosové lupínky apod)

Floru rozpustíme a smícháme se sirupem, Matchou a extraktem. Vmícháme ostatní suroviny, důkladně promícháme a pečeme rozprostřené na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě při 150°C 15 min, pak promícháme a pečeme ještě 10 min. Po upečení a vychladnutí můžeme přidat sušené ovoce, nebo čokoládové pecičky. Vyzkoušená varianta s Matchou a varianta s kakaem a čokoládovými čočkami, obě skvělé, už se těším až mi dorazí sušený černý rybíz v prášku , to bude další varianta v pořadí  Perfektně variabilní recept, pokaždé to může být trochu jiné, podle toho co tam zrovna přidáte. Můžete použít i pufované jáhly nebo amarant, dejte je pak ale až do upečené a prochladlé směsi.  Podáváme s jogurtem a čerstvým ovocem, k Matcha granole se skvěle hodí jablečné pyré. S domácím jogurtem dělaným přes noc, ráno ještě vlažným je to skvělá snídaně 
Inspirace z Apetitu

pondělí 22. června 2020

Bezlepkový kynutý chléb





Konečně jsem si upravila recept tak, že je chutný a funguje jak má. Složením vyhovuje i omezeným surovinám při stravování podle protizánětlivého programu MUDr.Freje.
 
Suroviny:

2 lžíce Psillia
600 ml vody
2 lžičky soli
1 lžička čekankového sirupu
6 lžic řepkového nerafinovaného oleje
250 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
100 g celozrnné pohankové mouky
150 g tapiokové mouky
1 lžička chlebového koření
15 g sušeného droždí
1 lžička Guarové gumy

Psillium namočíme do odměřeného množství vody alespoň na 4 hodiny, ale klidně i déle. Pak přidáme ostatní suroviny a zamícháme těsto. Necháme 1 hodinu kynout v teple ( asi 30 - 35 °C ). Pak těsto znovu lehce promícháme a přesuneme do ošatky vysypané pohankovou moukou. Necháme znovu kynout až zdvojnásobí objem. Troubu rozehřejeme na 250 °C a dospod dáme plech s vodou na zapaření. Vykynutý chleba přesuneme opatrně na plech a pečeme 10 minut při 250 °C a pak zmírníme teplotu na 180 °C a pečeme ještě asi 50 min, až zní chléb na poklep dutě. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.



Květák v medové omáčce s jasmínovou rýží

suroviny pro 3 - 4 osoby: 1 květák rozebraný na růžičky - větší překrájené olej, sůl jasmínová rýže k podávání pokrájená pažitka nebo jarní ...