středa 24. června 2020

Řepový tart - bezlepkový, vegan



Výborný! Je méně sladký, pokud budete chtít doslazovat, tak pouze náplň, jinak těsto nepůjde dobře vyndat z formy. Pro višňovou verzi použijte višňový čaj a višňovou pastu.

pro formu o průměru 27 cm

korpus:
225 g vlašských ořechů
105 g slunečnicových semínek
3/4 lžičky mleté skořice
3 lžíce javorového nebo čekankového sirupu
1,5 lžíce kokosového oleje

Ořechy se semínky rozmixujeme najemno, přidáme ostatní suroviny a namačkáme na boky a dno formy, kterou vytřeme kokosovým olejem, nebo vystříkáme olejem na formy (Carlex). Upečeme dozlatova při 180 °C.

náplň:
200 g uvařené červené řepy
2 sáčky malinového čaje
9 g agaru - prášek
3/4 lžičky mleté skořice
3 lžíce javorového nebo čekankového sirupu
1 plechovka kokosového mléka light z Lidlu
1 limetka - šťáva+ nastrouhaná kůra
maliny, sušené maliny a kokosové lupínky na ozdobu

Řepu pokrájíme na menší kousky, zalejeme horkou vodou aby byla potopená a vložíme sáčky s čajem, necháme asi 20 minut odstát. Poté řepu vyndáme, z nálevu odměříme 60 ml a vše rozmixujeme společně se skořicí, kokosovým mlékem, sirupem, hrstí malin, šťávou a kůrou z limetky a agarem v prášku. Necháme odstát asi půl hodiny, aby agar nabobtnal, pak zahřejeme k bodu varu , odstavíme a ihned nalejeme na upečený korpus. Ještě horké můžeme posypat drtí ze sušených malin, po vychladnutí a ztuhnutí dozdobíme čerstvými malinami a kokosovými lupínky.

Inspirace z časopisu Albert. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Květák v medové omáčce s jasmínovou rýží

suroviny pro 3 - 4 osoby: 1 květák rozebraný na růžičky - větší překrájené olej, sůl jasmínová rýže k podávání pokrájená pažitka nebo jarní ...