pondělí 22. června 2020

Bezlepkový kynutý chléb





Konečně jsem si upravila recept tak, že je chutný a funguje jak má. Složením vyhovuje i omezeným surovinám při stravování podle protizánětlivého programu MUDr.Freje.
 
Suroviny:

2 lžíce Psillia
600 ml vody
2 lžičky soli
1 lžička čekankového sirupu
6 lžic řepkového nerafinovaného oleje
250 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
100 g celozrnné pohankové mouky
150 g tapiokové mouky
1 lžička chlebového koření
15 g sušeného droždí
1 lžička Guarové gumy

Psillium namočíme do odměřeného množství vody alespoň na 4 hodiny, ale klidně i déle. Pak přidáme ostatní suroviny a zamícháme těsto. Necháme 1 hodinu kynout v teple ( asi 30 - 35 °C ). Pak těsto znovu lehce promícháme a přesuneme do ošatky vysypané pohankovou moukou. Necháme znovu kynout až zdvojnásobí objem. Troubu rozehřejeme na 250 °C a dospod dáme plech s vodou na zapaření. Vykynutý chleba přesuneme opatrně na plech a pečeme 10 minut při 250 °C a pak zmírníme teplotu na 180 °C a pečeme ještě asi 50 min, až zní chléb na poklep dutě. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Květák v medové omáčce s jasmínovou rýží

suroviny pro 3 - 4 osoby: 1 květák rozebraný na růžičky - větší překrájené olej, sůl jasmínová rýže k podávání pokrájená pažitka nebo jarní ...