čtvrtek 25. června 2020

Veganský sýr - O Keckek el Fouqara




Musím říct, že tohle bylo velké překvapení pro všechny, protože chutná opravdu jako sýr a nevědět, že tam fakt není, tak bych tedy rozdíl nepoznala! Mňamka. Jen tedy ta příprava je na dlouhé lokte...nicméně výsledek za to stojí. Poprvé jsme dělali z dvojité dávky a další bude nejspíš už z trojité dávky 

suroviny:

500 g bulguru
1,5 l vody
25 g mořské soli

koření na obalení kuliček - já použila tyto :

směs na bylinkové máslo
směs zaatar
uzenou papriku smíchanou s granulovaným česnekem
a olivový nebo slunečnicový olej

Bulgur propláchneme vodou a necháme na sítku okapat. V odstáté vodě rozmícháme mořskou sůl, přidáme k propláchnutému bulguru a necháme v nádobě, kterou můžeme zavíčkovat. Necháme při pokojové teplotě kvasit. Každý den po dobu 10 dnů 2 - 3x denně promícháme. Po dalších 20 - 25 dnů pak stačí zamíchat 1x denně. Celkem tedy kvasí 4 - 5 týdnů. Potom přecedíme přes plátno, trvá to dlouho, asi 12 - 16 hod. Tekutinu nevyléváme, můžeme použít jako startér pro jiné kvašení. Scezený bulgur prohněteme v kompaktní hmotu a vytvarujeme kuličky o velikosti asi 3 cm. Obalujeme v koření podle vlastní chuti - vždy ale sušené. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme sušit 8 - 12 hodin. V zimě ideálně někde u topení. Pak naskládáme do sklenic a zalijeme olejem. V ledničce poté necháte alespoň 1 týden odležet a pak už se můžete pustit do ochutnávky 
Inspirace z Fermentujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Květák v medové omáčce s jasmínovou rýží

suroviny pro 3 - 4 osoby: 1 květák rozebraný na růžičky - větší překrájené olej, sůl jasmínová rýže k podávání pokrájená pažitka nebo jarní ...